Category Archives: World of NOE

Mudahnya Membayar Zakat Zaman Now

Ramadan baru berjalan selama seminggu, tapi rasanya lebaran sudah sangat dekat. Tadi malam saat aku menelepon emak di Lampung, beliau tanya, aku mudik nggak? Kapan? Anak-anak udah dibeliin baju baru belum? Dan pertanyaan lain yang topiknya masih seputar hari lebaran. Termasuk soal zakat fitrah.

Dulu, dengan alasan sibuk, aku sering ngerepotin emak untuk membayarkan zakat fitrah aku dan anak-anak lewat Amil Zakat Infaq Sodaqoh (AZIS) di masjid. Awalnya gara-gara lupa bayar zakat fitrah, dan baru ingat saat perjalanan mudik tepat di malam takbiran. Seketika itu aku langsung telepon emak, minta ditunaikan dulu ke masjid, takut terlambat. Soalnya zakat fitrah kan harus dibayar sebelum solat ied. Eh, semenjak itu malah jadi kebiasaan dan terus berulang.

Tetapi beberapa tahun terakhir aku udah nggak begitu lagi kok. Semenjak mengenal adanya lembaga amil zakat infaq dan sodaqoh yang menerima pembayaran secara online atau sistem transfer bank. Aku bahkan bisa bayar zakat saat masih di kendaraan dalam perjalanan mudik.

Walau begitu, anak tetaplah anak-anak di mata emak. Jadi setiap teleponan menjelang idul fitri, emak tak pernah absen untuk mengingatkanku bayar zakat fitrah. Ya, seperti teleponan semalam lah. Aku diomelin.

“Bayar zakatnya, jangan lupa! Jangan ngegampangin kewajiban! Bla bla bla”, gitu omelannya.

Lalu dengan mantap aku jawab, “iya, mak, nggak akan lupa lagi, kan sekarang mah bisa bayar zakat fitrah secara online, tinggal transfer aja, beres”.

Nggak lupa juga aku ceritakan kalau tahun ini aku akan membayar zakat fitrah lewat Dompet Dhuafa.

Mudahnya Berzakat di Dompet Dhuafa

Ada yang belum kenal Dompet Dhuafa? Aku rasa nggak ada deh ya. Semua pasti kenal. Atau minimalnya pernah mendengar namanya.

Dompet Dhuafa adalah lembaga nirlaba milik masyarakat Indonesia, alias Non Goverment Organzation (NGO). Dompet Dhuafa berkomitmen untuk mengangkat harkat sosial kemanusiaan kaum dhuafa dengan dana ZISWAF (Zakat, Infaq, Shodaqoh & Wakaf).

Dalam komitmennya untuk mewujudkan masyarakat berdaya yang bertumpu pada sumber daya lokal, Dompet Dhuafa menjalankan program-programbya dengan sistem yang berkeadilan dalam berbagai bidang, sbb;

1. Kesehatan

Dompet Dhuafa di dalam program kesehatan, mendirikan berbagai lembaga kesehatan yang bertujuan untuk melayani seluruh mustahik dengan sistem yang mudah dan terintegrasi dengan sangat baik.

2. Pendidikan

Demi masa depan Indonesia yang lebih baik ada di tangan anak-anak, Dompet Dhuafa membantu mewujudkannya dengan memberikan program pendidikan dan beasiswa bagi anak-anak Indonesia yang tidak mampu.

3. Ekonomi

Untuk memutus lingkaran kemiskinan di Indonesia, Dompet Dhuafa merangkul masyarakat di seluruh daerah dengan berbagai program pemberdayaan, agar terciptanya entrepreneur dan lapangan kerja baru.

4. Pengembangan Sosial

Mengingat manusia adalah makhluk sosial yang tidak bisa hidup tanpa orang lain, maka Dompet Dhuafa bersama dengan para relawan membantu saudara-saudara yang tertimpa musibah dan tidak tahu arah.

Dengan berdonasi atau membayar zakat di Dompet Dhuafa, kita bisa merasa tenang dan yakin bahwa dana yang kita setorkan akan disalurkan dengan tepat. Dan bukan hanya menyalurkan sembako kepada golongan kurang mampu, sebab Domoet Dhuafa tidak hanya penerima pembayaran zakat fitrah. Tetapi juga zakat lainnya seperti zakat mal, zakat penghasilan, bahkan zakat fidyah. Juga menerima infaq dan sedekah.

Nah yang mau bayar zakatnya lewat Dompet Dhuafa juga, silakan cus ke web;

www.donasi.dompetdhuafa.org

Webnya user friendly kok, tanpa aku kasih tutorialnya disini pun, kalian pasti bisa. Sebab tampilannya simpel, seperti form biasa. Mudah dan menyenangkan yang pasti.

The 7 Most Beautiful Parks in the World to Explore with Your Loved One

When I was a single parent, I’ve ever tried to look for love through internet. ha ha 😆 Please be advised. I was desperate at that time, and I also had a trauma to marry a local man, so I thought to find a mate from outside Indonesia. But, did I got a mate from that online dating website? No, I didn’t! But one of my friend did. She found a right man and got married.

It’s been a long time that I no longer browse the online dating websites. I’ve got married (again) now and got 2 lovely children. But yesterday on my way home from work, I was bored because of stuck in a traffic jam.

Then I thought about opening the website again. Ops, don’t worry! I’m not about to cheat. I just want to read the article on the blog owned by that dating website. You know, there are many articles we can read to get some inspiration about our relationship. One of these, an article about the beautiful parks in the world. It makes me want another honeymoon with husband. Just two of us. <3<3<3

Every modern city, despite how urbanized it is, simply must have some quiet corner where you can enjoy the beauty of nature. Sometimes, what you really need to see to get an aesthetic pleasure is not architecture but versatile flora: green trees, blossoming flowers, manicured bushes. If you don’t know where you want to go on your romantic vacation, consider the following list of fascinating parks kindly provided by an overseas dating site.

Keukenhof, Lisse, the Netherlands

The Keukenhof park is arguably one of the most splendid parks on the planet. It’s located between Amsterdam and the Hague, in the city of Lisse. It occupies the area of 32 ha. The territory is covered with tulip fields, plenty of canals, fountains, waterfalls, and sculptures. There is even a windmill that you can explore from the inside. The park was founded in 1949 and is one of the most famous attractions in Europe. It is open for visitors from late March till the middle of May.

Boboli Gardens, Florence, Italy

The Boboli Gardens are the embodiment of the grandeur and power of the Medici dynasty. “Gardens” is a very humble name for this spectacular site. It’s a royal garden and truly an open-air museum. The strict geometrical layout, beautiful fountains and statues, colonnades, grottos, and amazing views of the city – all this draws a lot of tourists in every season.

Nong Nooch Tropical Botanical Garden, Pattaya, Thailand

The founder of the botanical garden, after whom it’s named, wanted to grow fruits and plants for her family. But very soon her garden began to attract the interest of locals and tourists with its diversity. This is when the idea to add some decorative elements and open the garden for public appeared. Arguably, one the best tropical gardens in the world, Nong Nooch offers not only a plethora of blossoming flowers and rare plants but also daily elephant shows and other entertainment.

Gardens and Park of Versailles, France

Louis XIV established this park as part of his residence in 1661. He hired the best architects and artists that implemented his ideas into reality and built the Palace of Versailles with its gardens. It’s a majestic place and part of French national heritage. 800 hectares covered with greenery, flowerbeds, ponds, fountains are perfect for a day-trip.

Butchart Gardens, Brentwood Bay, British Columbia, Canada

Over a million people visit the Butchart Gardens annually. Its founders established the garden on the site of the exhausted limestone quarry. It was built by the Japanese designer Isaburo Kishida. The territory of the Gardens features the Japanese Garden, the Italian Garden, the Star Pond, and the Ross Fountain.

Rikugien Garden, Tokyo, Japan

The name of the park, established in 1695, is literally translated as “Six Poems Garden”. It’s one of the most beautiful parks in Japan. If you come here in spring you’ll be delighted at the blossoming sakura trees. If you come in autumn, shrubs, maple and zelkova trees will stun you with a palette of colors. The park is especially beautiful and mesmerizing during the dark hours when it is illuminated.

Zhangjiajie National Forest Park, China

In 1982, it became the first national forest park in China. Zhangjiajie gained its popularity with foreign tourists after they saw it in Avatar. It was a giant quartzitic pillar that attracted the attention of the movie’s fans. Enjoy a spectacular view of the forest from the top of the cliff where you can get using the Bailong Elevator. Take a walk on the longest and the highest glass bridge that connects two mountains.

Anyway, spending time with mate in the park, or surrounded by green is very pleasant indeed. I quite often do it with my hubby before getting babies. And now, I miss it already.

Di Tebing Lemo Toraja

How about you, guys? Apakah kalian juga suka pergi berduaan dengan pasangan di taman yang indah?

***

7 Park pictures source: Pixabay